ÅPEN DAG

ÅPEN DAG PÅ KUNSTSKOLEN I BERGEN
Tirsdag 20. februar inviterer vi deg til å komme på besøk til oss på KiB.
Vi holder åpent fra 12:00 – 18:00
Her får du muligheten til å se hva studentene jobber med, få omvisning på bygget og informasjon om skolen.
Program:
12:00-18:00
Utstilling
Videovisning i Ballsalen (3.etg)
Se rundt i bygget hva 1. og 2. året jobber med
14:00-15:00
Workshop i hjørnerommet (1. etg)
16:00
Åpning av utstilling
16:30
Samtale med lærer og kunststudenter
Om skolen:
Kunstskolen i Bergen er godkjent som toårig fagskole, og har 54 studieplasser.
Vi tilbyr en 2-årig fagskoleutdanning i visuelle kunstfag. Studiet passer for deg med interesse for visuelle fagområder som for eksempel kunst, design og arkitektur.
En fullført og bestått utdanning ved Kunstskolen i Bergen gir graden høyere fagskolegrad. Du kan oppnå generell studiekompetanse hvis du har fullført og bestått 2-årig akkreditert fagskoleutdanning. Studentene har rett til stipend og lån fra Statens Lånekasse. Skolen er medlem i SAMMEN (Studentsamskipnaden på Vestlandet).
Søknadsfrist 15. april for studieplass 2024-2025

Tidligere KiB student?

Tidligere KiB student?

Vi ønsker å synligjøre arbeidslivsrelevansen for studiet på KiB og ønsker derfor å høre fra deg som har vært student hos oss. Dette gjelder alle våre tidligere studenter som gikk ut av skolen fra 1988 til 2023.
Håper du vil sette av to minutter til å svare på vår undersøkelse:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfz4WvfFhOK2HUq9EI0u07ikYuu6p8UN-3YUisy0T9TZcDsCg/viewform?usp=sf_link

KiB inviterer tilbake: Bente Valentinsen Dankertsen – en utstilling i Atriet

Kunstutstilling med Bente Valentinsen Dankertsen 01.12 – 03.12

Åpning fredag 01.12 kl. 18.00 – 21.00
Øvrige åpningstider er
Lørdag kl. 12.00 -17.00
Søndag kl.12.00 -17.00
Fredag 1. desember, kl 18.00, åpner vi semesterets siste separatutstilling i Atriet, med Bente Valentinsen Dankertsen, som var student ved skolen fra 1988-1990.
Utstillingen er en del av utstillingsprogrammet til KiB hvor publikum kan oppleve utstillinger med tidligere studenter, som er under utdanning, nyetablerte eller mer etablerte kunstnere. Vi arrangerer også utstillinger med ulike samarbeidspartnere.

Kunstneren sier selv om utstillingen:

«Min far gikk på Bergen Kunsthåndverksskole, men det endte med at han på det sterkeste frarådet meg til å satse på kunsten. Det holdt noen år før jeg bare fulgte mitt eget hode og begynte på Bergen Kunstskole (1988-1990.) Siden har kunsten vært mitt levebrød. Fattig ja, men verd det.
Jeg har tre barn og muligheten til å ta akademiet ble ikke mulig av økonomiske grunner. Men så meget senere var det min tur. Jeg avsluttet min bachelor i Tromsø 2022. Helt toppers. Lærte mye, men ikke minst å stole på meg selv og min kunst. Det å gå langt utenfor sin komforsone er nyttige saker.

Jeg begynte med materialet hjorteskinn i 2019. Litt tilfeldig, men det har nok ligget der en driv til å snakke om materialer og gammelkulturhistorie, men og vårt bruk og kast samfunn.

Materialet hjorteskinn:
Jeg jobber med en spennende krysning av grafitt, skulptur og kunsthåndverk, og spørsmål omkring vår bruk av naturressurser er en rød tråd gjennom hele mitt kunstnerskap. Folk har garvet skinn lenger enn vi har kunnet registrere. Læret/skinnet har en lang levetid og det er funnet huder som har holdt seg i nesten perfekt tilstand i mer enn 3.000 år.
En sentral del av kunstnerskapet mitt er diskusjonen rundt menneskers sløsing med naturressurser. Ved den etablerte hjortejakten blir hjortehuden ikke tatt vare på av jegerne.
Ved å hente opp gamle teknikker og sette dem sammen med moderne uttrykksmåter, prøver jeg å knytte bånd til dagens levevis. Hele tiden mens bevaringen av økosystemene og naturressursene har hovedrollen. Utforskningen av materialet, samtidig som det har en sterk påvirkning på oss, gjør det utfordrerne og spennende å jobbe med. «

Her er en omkamp byen fortjener: Ikke riv Sølvvarefabrikken i Kaigaten, la den heller gjenoppstå som en levende kulturinstitusjon

I Kaigaten ligger et forfallent hvitt bygg du kanskje har sluttet å legge merke til.
Det har ikke alltid vært like stille i korridorene her.

Bergen kommune kjøpte «Sølvvarefabrikken» i Kaigaten for drøye 50 millioner med formålet om å lage en middelalderpark som skal synligjøre Nonneseter kloster. Rivningskostnadene er høye, så kommunen har ikke kunne prioritert det enda. Nå ønsker Vestland fylkeskommune å bidra økonomisk til prosjektet.

Dersom bygget ikke rives, så er spørsmålet hva det skal brukes til? Kommunen kan bli fristet til å selge bygget, trolig med tap. Det vi får da er vel noen nye kontorer og kanskje enda en kjedekafe eller lignende. Trenger vi dette?

Men hva med å benytte bygget til kultur- og utdanningsformål? Kunstskolen i Bergen er en ideell organisasjon som har vært med på å utdanne byens kunstnere siden 1988. I dag leier vi midlertidige lokaler i Marken 37 og har utsikt mot kulturminnene. Hva om KiB kunne flyttet inn der? Da sikrer vi oss en sentrumsnær kunstskole midt i «kunstaksen». Her kan det i tillegg til undervisningen skje utadvendte aktiviteter til glede for byen samtidig som kulturminnet blir tilgjengeliggjort og bevart!

 

Å rive bygget er ikke en god ide for kulturbyen Bergen

Historien til dette bygget og plassen rundt det går helt tilbake til 1100- og 1200-tallet og er med på å fortelle en viktig del av byen vår sin historie. Her lå Nonneseter kloster, hvor i dag bare et korkapell og tårnfoten i dag er bevart. Imellom disse to kulturminnene finner vi et annet kulturminne; Sølvvarfabrikken. Dette er et eksempel på bevart industriarkitektur fra området og er med på å fortelle en annen viktig del av vår historie.

På hele denne tomten står det kulturminner som bør bevares, men det er vedtatt å rive Sølvvarefabrikken. Det er lett å forstå et ønske om å gjøre Nonneseter kloster mer synlig. Men når planen er å rive et annet kulturminne for å få dette til, så blir det helt feil.

Vi mener at dette ville være det perfekte stedet for byen at Kunstskolen i Bergen har sin aktivitet; kunstutdanning, gratis sommerskole for barn og unge, utstillinger, kurs, kulturdebatter, seminarer, forelesninger, akt- og krokikvelder, samtaler om kunst og kultur, osv: Hva om dette fikk plass i den gamle Sølvvarefabrikken i Kaigaten? Vil ikke det være mye bedre for byen vår enn å rive bygget?

Åpen og gratis forelesning med Geir Stjernholm Uldal: Den virkelig gamle religionen – kunst og religiøse forestillinger i europeisk steinalder

20. september kl 18:00: Velkommen til høstens første åpne forelesning på Kunstskolen i Bergen!
Foreleser: Geir Stjernholm Uldal
«Den virkelig gamle religionen – kunst og religiøse forestillinger i europeisk steinalder»
Geir Stjernholm Uldal er en selvlært nerd med bokutgivelse om nyreligiøsitet og et interesseområde som spenner fra steinalderkunst til populærkultur med spesialinteresse for tegneserier.
Forelesningen er gratis og åpen for alle!

KiB inviterer tilbake: Torunn Skjelland – en utstilling i Atriet

Åpning Fredag 29. september kl. 18.00 – 21.00
Lørdag kl. 12.00 -17.00
Søndag kl.12.00 -17.00
Fredag 29. september, kl 18.00, åpner vi semesterets første separatutstilling i Atriet, med tidligere KiB student, lærer og rektor Torunn Skjelland.
Utstillingen er en del av utstillingsprogrammet til KiB hvor publikum kan oppleve utstillinger med tidligere studenter, som er under utdanning, nyetablerte eller mer etablerte kunstnere. Vi arrangerer også utstillinger med ulike samarbeidspartnere.
Kunstneren sier selv om utstillingen:
SKETCHES FOR ART PROJECTS viser bruddstykker av prosesser – noen avsluttet, og noen pågående. Resultat er en maksimalistisk maleriinnstallasjon med fragmenter av ulike prosesser som består av maleri på lerret, vegg, tekstiler og silkeskjerf
Kunstskolen i Bergen ligger mitt hjerte nær. Jeg har selv vært student der, og jeg har undervist på skolen i nærmere ti år. Jeg har også vikariert som rektor.
Kunstskolen i Bergen er kanskje det som har preget meg mest som kunstner. Fraser som ble sagt, inngang til prosesser, mentale verktøy – alt dette bruker jeg fortsatt i mitt virke som kunstner. Det er med mye entusiasme jeg skal vise arbeider som omfatter skolens store mantra: Prosess.
Torunn Skjelland (f. 1975) bor og arbeider i Oslo og har sin utdanning fra Kunstskolen i Bergen (1995-1997) og Kunsthøgskolen i Bergen (1997-2001)
Skjelland har gjennomført mange offentlige oppdrag og har en svært aktiv utstillingsvirksomhet.

Studiestart i august

Studiestart på KiB til høsten:

 

Studenter på 1. året starter 23. august kl 10:00

Studenter på 2. året starter 24. august kl 10:00

Vi gleder oss!

Avgangsutstillingen 2023

Velkommen til avgangsutstillingen til Kunstskolen i Bergen 2023:
Melodiøs kakofoni
Vernisassje: fredag 26. mai kl. 18.00
Øvrige åpningstider:
lørdag 27. mai kl. 12.00-17.00
søndag 28. mai kl. 12.00-17.00
Årets utstillere er:
Henrik Andersen
Joakim Eide
Malene Flem
Pernille Fosse
Sara Guttormsen
Markus Günther
Ingeborg Haddal
Tobias Heggdal
Daniel Heggelund
Ingrid Helland
Tobias Hellesund
Alisa Hulsbeek
Patrik Johnsen
Camilla Kløv
Ranveig Landro
Ingvild Mandrup
Hanne Oftedal
Kaja Pettersson
Ami Ronold
Monika Solemdal
Vebjørn Stenersen
Ask Thorsen
Anne Tvedt
Embla Veum
Erik Staveland Øye

Åpen og gratis forelesning med Geir Stjernholm Uldal: Sjamanisme, galskap og Outsiderkunst

Velkommen til årets andre åpne forelesning på Kunstskolen i Bergen!
Foreleser: Geir Stjernholm Uldal
«Sjamanisme, galskap og Outsiderkunst»
Dette sier Geir om forelesningen:
«Outsiderkunst, også kalt Art Brut, har fått mye oppmerksomhet de siste årene, men har vi plass for outsiderne hos oss? Til sammenligning ser vi litt på hvordan annerledeshet blir verdsatt i tradisjonelle kulturer.»
Geir Stjernholm Uldal er en selvlært nerd med bokutgivelse om nyreligiøsitet og et interesseområde som spenner fra steinalderkunst til populærkultur med spesialinteresse for tegneserier.
Forelesningen er gratis og åpen for alle!

Åpen og gratis forelesning: Geir Stjernholm Uldal: Hilma af Klint – den okkulte og spiritistiske bakgrunnen for framveksten av abstrakt kunst

Velkommen til årets første åpne forelesning på Kunstskolen i Bergen!

Foreleser: Geir Stjernholm Uldal
«Hilma af Klint – den okkulte og spiritistiske bakgrunnen for framveksten av abstrakt kunst»
Dette sier Geir om forelesningen:
«Hilma af Klints kunst har i løpet av kort tid kommet på alles lepper. Hva er det som gjør denne glemte kunstneren som døde i 1944 så aktuell i dag, og hvilken betydning har det for hvordan vi skal forstå gjennombruddet av nonfigurativ kunst på begynnelsen av 1900-tallet?»

Geir Stjernholm Uldal er en selvlært nerd med bokutgivelse om nyreligiøsitet og et interesseområde som spenner fra steinalderkunst til populærkultur med spesialinteresse for tegneserier.

Forelesningen er gratis og åpen for alle!