Her er en omkamp byen fortjener: Ikke riv Sølvvarefabrikken i Kaigaten, la den heller gjenoppstå som en levende kulturinstitusjon

I Kaigaten ligger et forfallent hvitt bygg du kanskje har sluttet å legge merke til.
Det har ikke alltid vært like stille i korridorene her.

Bergen kommune kjøpte «Sølvvarefabrikken» i Kaigaten for drøye 50 millioner med formålet om å lage en middelalderpark som skal synligjøre Nonneseter kloster. Rivningskostnadene er høye, så kommunen har ikke kunne prioritert det enda. Nå ønsker Vestland fylkeskommune å bidra økonomisk til prosjektet.

Dersom bygget ikke rives, så er spørsmålet hva det skal brukes til? Kommunen kan bli fristet til å selge bygget, trolig med tap. Det vi får da er vel noen nye kontorer og kanskje enda en kjedekafe eller lignende. Trenger vi dette?

Men hva med å benytte bygget til kultur- og utdanningsformål? Kunstskolen i Bergen er en ideell organisasjon som har vært med på å utdanne byens kunstnere siden 1988. I dag leier vi midlertidige lokaler i Marken 37 og har utsikt mot kulturminnene. Hva om KiB kunne flyttet inn der? Da sikrer vi oss en sentrumsnær kunstskole midt i «kunstaksen». Her kan det i tillegg til undervisningen skje utadvendte aktiviteter til glede for byen samtidig som kulturminnet blir tilgjengeliggjort og bevart!

 

Å rive bygget er ikke en god ide for kulturbyen Bergen

Historien til dette bygget og plassen rundt det går helt tilbake til 1100- og 1200-tallet og er med på å fortelle en viktig del av byen vår sin historie. Her lå Nonneseter kloster, hvor i dag bare et korkapell og tårnfoten i dag er bevart. Imellom disse to kulturminnene finner vi et annet kulturminne; Sølvvarfabrikken. Dette er et eksempel på bevart industriarkitektur fra området og er med på å fortelle en annen viktig del av vår historie.

På hele denne tomten står det kulturminner som bør bevares, men det er vedtatt å rive Sølvvarefabrikken. Det er lett å forstå et ønske om å gjøre Nonneseter kloster mer synlig. Men når planen er å rive et annet kulturminne for å få dette til, så blir det helt feil.

Vi mener at dette ville være det perfekte stedet for byen at Kunstskolen i Bergen har sin aktivitet; kunstutdanning, gratis sommerskole for barn og unge, utstillinger, kurs, kulturdebatter, seminarer, forelesninger, akt- og krokikvelder, samtaler om kunst og kultur, osv: Hva om dette fikk plass i den gamle Sølvvarefabrikken i Kaigaten? Vil ikke det være mye bedre for byen vår enn å rive bygget?