Opptak

Søknadsfrist 15. april 2023

Husk å legge ved dokumentasjon av arbeider du har laget (oppgave 1, 2, og 3). Disse kan også eventuelt sendes på e-post til kib@kib.no

Les all informasjon på denne siden grundig. Oppgaver finner du nederst på denne siden. Link til digitalt søknadsskjema finner du rett under her:

Dersom du ønsker mer informasjon, ta kontakt:
Telefon 55 38 00 50
e-post: kib@kib.no

Neste søknadsfrist er 15. april 2023

Søknad

Les først all informasjon på denne siden.

1. opptak: er innsendt søknad med arbeider, 15. april (se oppgaver og søknadsskjema). Kvalifiserte søkere blir invitert til 2. opptaksrunde.

2. opptak:  Søkere som blir invitert til 2. runde av opptaket vil få tilsendt tre nye oppgaver som de skal løse hjemme. Informasjon om dette sendes på e-post til de som kommer med videre til denne runden. Opptakskomiteen gjennomfører i tillegg en samtale med hver enkelt søker.

Lørdag 6. mai og søndag 7. mai gjennomføres samtaler i skolens lokaler. Det vil også denne helgen bli en presentasjon av skolen og en omvisning i lokalene (Lørdag 6. mai kl 10:00 – ca 11:30).

KiB er ikke med i samordna opptak, så du må bruke digitalt søknadskjema som du finner på denne nettsiden. Husk å legge ved bilder av oppgave 1, 2 og 3. (oppgavene finner du lengre ned på siden). Og husk å legge ved dokumentasjon for tidligere skolegang/ utdanning og kurs.

Det vil fortsatt være mulig å søke med originalarbeider om man ønsker det, dette sendes pr. post eller leveres på KiB. Skolen returnerer ikke innsendte arbeider, men de kan hentes på skolen etter vurderingen.

OBS: alle søkere vil få en tilbakemelding på mottatt søknad. Dersom du ikke har mottatt en slik tilbakemelding senest 28. april, så ta kontakt!

Opptakskrav

Formelt opptakskrav er fullført og bestått videregående opplæring, eller tilsvarende realkompetanse, det vil si nivå 4 i Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk for livslang læring (NKR) 

Kunstskolen i Bergen benytter opptaksprøver for vurdering av relevante faglige kvalifikasjoner.  

Opptak til studiets 2. år: Søker kommer inn på en toårig studie over fire semester. Studenten må bestå de to første semester for å kunne fortsette på studiets 3. semester (2. året).

Søkere uten fullført og bestått videregående

Kunstskolen i Bergen kan ta opp et begrenset antall søkere som fyller 19 år i opptaksåret og som ikke har fullført og bestått videregående opplæring. Dette gjøres på grunnlag av godkjent og bestått opptaksprøve. Antallet søkere som kan tas opp reguleres av en kvote fastsatt i § 8 i fagskoleforskriften.

Undervisningen foregår på norsk. Søkere fra land utenfor Norden som ikke har norsk som morsmål må dokumentere norskunnskaper på minimum nivå B1

Se Opptaksreglement for Kunstskolen i Bergen (kommer nytt reglement i 2023) og/eller forskrift om opptak, studier og eksamen Du kan også lese mer om opptakskrav for fagskoler i Lov om høyere yrkesfaglig utdanning: Fagskoleloven

Opptak til skolens første år gjøres på grunnlag av en totrinns opptaksprøve der vi vurderer de ulike kvaliteter vi mener er vesentlige for å gjennomføre studiet ved skolen – slik som faglig nivå, motivasjon, faglig nysgjerrighet og vilje til utvikling.

Frister

1. studieår: Søknadsfrist 15. april 2023. Fyll ut søknadsskjema på denne nettsiden (vi er ikke på samordna opptak).

Senest 28. april får du e-post med beskjed om du er med videre til opptaksrunde 2 (Du får tre nye oppgaver og det gjennomføres en samtale med søker).

20. mai sendes svar til de søkerene som får tilbud om studieplass. Svarfrist for å takke ja til studieplassen er 27. mai. Det er 14 dagers angrefrist etter dette.

Ta gjerne kontakt hvis du har spørsmål rundt søknaden kib@kib.no.

2. studieår: Opptaket til andreåret skjer på grunnlag av studentenes gjennomføring av førsteåret. Kvalifiserte søkere vil gå videre til studiets andre år.

Praktisk informasjon

Skolen har 54 studieplasser. Skoleåret varer fra august til juni. Undervisningstiden er hverdager fra klokken 09.00–15.00. Utover dette kan studentene disponere skolens lokaler til egen jobbing fram til klokken 23.00.

OBS!

KiB er ikke KHiB: Vi heter KiB- Kunstskolen i Bergen og er en 2-årig kunstfagskole og kan av enkelte forveksles med KHiB som flere kjenner som Kunsthøgskolen eller Kunst- og designhøgskolen i Bergen. KHiB, Kunst- og designhøgskolen i Bergen, har endret navn og blitt et fakultet under Universitet i Bergen og heter i dag KMD- Fakultet for kunst, musikk og design.

Kostnader

Skolepengene er på kr. 39.500,- per skoleår (skoleåret 2023-2024) + semesteravgift til studentsamskipnaden. Skolen dekker en del av utgiftene til materialer. Du får også en startpakke med maling og diverse utstyr. En bør likevel regne med merutgifter i løpet av skoleåret på 3 – 5.000,- til materiell og lignende som skolen ikke holder. Studentene har rett til lån og stipend i Statens lånekasse for utdanning. Kunstskolen i Bergen mottar statstøtte. Kunstskolen i Bergen er medlem av SAMMEN- Studentsamskipnaden på Vestlandet. Som student må du derfor i tillegg betale semestaravgift, fastsatt av studentsamskipnaden, hvert semeseter: www.sammen.no

Opptak skoleåret 2023 – 2024

Vi ønsker fortrinnsvis digital dokumentasjon (foto) av oppgavene og de selvvalgte arbeidene.
Dette lastes opp i søknadsskjemaet.
Navngi filene på følgende måte: etternavn_fornavn_oppgave_nr
Bildefiler leveres i JPEG, maks 1 MB pr. fil. Du kan laste opp inntil 20 vedlegg (inkludert vitnemål o.l.)
Audiovisuelle arbeider (video, lyd, o.l.) kan ettersendes pr. post på minnepenn, eller sende link på e-post e.l.
Du kan også sende inn PDF fil med all foto samlet. Dersom filen overstiger 1 MB, så sender du den direkte til kib@kib.no. Filen bør være under 20MB
(Merk tydelig med ditt navn i e-posten)
Det er 3 oppgaver til innsendelse, som du finner nedenfor. Disse skal du legge ved søknaden du sender inn til opptaksrunde 1.
De som blir innvitert med videre til opptaksrunde 2 får nye oppgaver.
  • Oppgave 1. Sort/hvitt-oppgave

    Lag en studie hvor du velger et utsnitt av rommet du sitter i. Du velger selv format og om det er et
    stort eller lite utsnitt. Du kan velge mellom ulike teknikker og tegneredskaper. Oppgaven skal være i sort/hvitt eller gråtoner.

  • Oppgave 2. Fargeoppgave

    Velg et konkret motiv fra virkeligheten som du liker og lag en fargestudie. Du velger selv format og
    teknikk innen farge, som f. eks, akryl, olje, pastell, spraymaling, akvarell etc. Oppgaven skal være i farge.
  • Oppgave 3. Selvvalgte arbeider 5 – 10 stk

    Velg 5 til 10 arbeider som du har laget i løpet av de siste 2 årene og som du synes representerer deg.

Har du ikke anledning til å søke digitalt tar vi også i mot originale søknader sendt med post eller levert på skolen.
Maks størrelse 70 x 50 cm. Større skulpturer og installasjoner må dokumenteres digitalt.

Alle arbeidene skal være utført av søkeren selv.

Søknadsfrist 15. april kl. 24.00

Søknader som sendes må være poststemplet denne dato. Ved personlig levering må søknaden leveres innen kl 15.00.

Vilkår for deltagelse:

Det vil bli gitt svar på om du kommer videre til 2. opptak så snart søknaden er behandlet. For søkere som ikke kommer videre til 2. opptak, vil evt. originalarbeider bli sendt i retur.

Digital søknad sendes gjennom vårt digitale søknadsskjema på nettsiden (øverst til venstre på denne siden finner du link til søknadsskjemaet)

Dersom du får problemer med søknadsskjemaet, så ta kontakt!

Filer som overstiger 1. MB, eller om du har mer en 20 filer, så kan disse sendes pr e-post til kib@kib.no. I dette tilfellet anbefaler vi deg å lage 1 stk PDF fil med alt samlet (samlet bør fil være under 20MB)

Originale søknader sendes til Kunstskolen i Bergen, Marken 37, 5009 Bergen

Velkommen som søker og lykke til med oppgavene!